Zaplanuj swoją kuchnię

Planowanie kuchni

Wysoka jakość, ciekawe wzornictwo, funkcjonalność, jak również optymalny stosunek ceny do jakości umożliwiają indywidualne i ergonomiczne planowanie kuchni. Jednak aby kuchnia spełniała swoje funkcje musimy zacząć od początku. Pamiętajmy, że do kuchni nie powinno wchodzić się przez inne pomieszczenia, dlatego też przy wyborze pomieszczenia na kuchnie adaptujmy, te które jest najbliżej wejścia i znajduje się od strony północnej. Jeżeli nie można spełnić tej wytycznej aby uniknąć nadmiernego nagrzewana sprzętu zaleca się aby był on jak najbardziej oddalony od okien. Po wyborze lokalizacji naszej kuchni sprawdzamy jak są rozmieszczone przyłącza instalacji wodnej, gazowej oraz prądu. Niekiedy nie można ich przesunąć, więc projekt musi uwzględnić stan rzeczywisty. Następnie po zebraniu pomiarów pomieszczenia i przyłączy ustalamy strefy w kuchni. Prawidłowo zaplanowana kuchnia powinna być podzielona na 5 stref. Strefy kuchni:

- Strefa zapasów lodówka i zamrażarka a także szafki, w których przechowujemy żywność.

- W strefie przechowywania miejsce na środki codziennego użytku: zapełniamy zastawą, szkłem i sztućcami.

- Strefa zmywania to zlewozmywak, zmywarka i miejsce na suszenie naczyń. Pod zlewem umieszcza się kosz na odpadki. Jest to prawidłowe rozwiązanie i najczęściej wybierane.

- Strefa przygotowywania posiłków jest najważniejsza. Musi być na tyle szeroka aby wykonywane czynności nie sprawiały nam problemu. Najmniejsza przestrzeń robocza powinna wynosić 90cm i jeśli znajduje się w centralnym miejscu w kuchni jest to najlepsze rozwiązanie. Do przygotowania posiłków potrzebne nam są różne naczynia na przykład: miski, sztućce robocze, deski do krojenia, roboty kuchenne, jak również środki spożywcze, na przykład olej, ocet. Ważne, by wspomniane artykuły znalazły się w omawianej strefie.

- Ostatnia strefa gotowania to kuchenka z piekarnikiem, kuchenka mikrofalowa i okap kuchenny. W tym miejscu przechowujemy także garnki, pokrywki, patelnie oraz formy do ciast.

Układ zabudowy:

Po przeanalizowaniu stref musimy wziąć pod uwagę wielkość naszej przestrzeni kuchennej aby móc dobrać układ zabudowy. Jeżeli kuchnia jest mała układ zabudowy powinien być jednorzędowy. Nie jest to optymalne rozwiązanie, ale z uwagi na ograniczoną powierzchnię, musimy się do niego dostosować. Przy takim ustawieniu sprzętów trudno o zastosowanie zasady trójkąta roboczego. Jednak przy zachowaniu odpowiedniej kolejności, nadal mamy gwarancję wygodnej pracy. Sprzęty są wówczas rozmieszczone wzdłuż jednej ze ścian. Ciąg roboczy zaczyna lodówka, za nią szafka z blatem na produkty wyjmowane z lodówki. Za blatem powinien być umieszczony zlewozmywak i następnie, w odległości min. 80-90 cm, płyta grzejna. Ponieważ musimy mieć wygodny dostęp do garnków z każdej strony, dlatego za płytą musi zostać min. 30-40 cm blatu.

Zabudowa w kształcie litery L – W prawie każdej kuchni, może z wyjątkiem długiej i wąskiej, sprzęty można funkcjonalnie rozmieścić ustawiając je wzdłuż dwóch prostopadłych ścian. Wówczas lodówka i zlewozmywak powinny być ustawione pod jedną ścianą, a kuchenka pod drugą. Tak wygospodarujemy sporo miejsca na najbardziej ergonomiczny blat roboczy pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką.

W kształcie litery U - to dwa ciągi robocze usytuowane wzdłuż przeciwległych ścian, które są połączone trzecim, poprzecznym, a każdy ze sprzętów ustawiony jest wzdłuż innej ściany. Jest to rozwiązanie najwłaściwsze w sporej kuchni z oknem lub w pomieszczeniu otwartym na pokój. Kuchenkę i lodówkę ustawia się w bocznych ciągach roboczych. Kuchnię otwartą można oddzielić od salonu barkiem lub stołem i wygospodarować dzięki temu dodatkowe miejsce do pracy.

Zabudowa dwurzędowa - Urządzenia zlokalizowane są po przeciwnych stronach kuchni. Po jednej stronie szafki ze zlewozmywakiem, głównym blatem roboczym i kuchenką, a po drugiej stronie – wysoka szafa, lodówka i długi blat. Jest to wygodne rozwiązanie do wnętrza krótkiego, ale w miarę szerokiego (min. 240 cm), pod warunkiem, że odległość między dwoma rzędami szafek wyniesie nie mniej niż 90-120 cm, w przeciwnym razie będziemy wykonywać wiele zbędnych kilometrów w czasie przygotowywania posiłków. Jeśli piekarnik umieszczony jest pod płytą grzejną, wówczas, by swobodnie z niego korzystać, minimalna odległość od przeciwległych szafek powinna wynosić 120 cm. Aby uniknąć kolizji z tego powodu, często umieszcza się piekarnik na wysokości blatu, o ile mamy takie możliwości techniczne.

Wysokość standard, maxi i mini

O dobrze zaplanowanej kuchni możemy mówić pamiętając o wzroście użytkowników. Odpowiednio dostosowana płaszczyzna blatu roboczego będzie sprawiała, iż praca w kuchni stanie się łatwiejsza. Niezależnie od tego, czy kroimy składniki na desce, czy mieszamy zupę w garnku, czy musimy szybko wyjąć coś z lodówki, zróżnicowane wysokości pracy mogą mieć duże znaczenie dla Państwa kręgosłupa.

Biorąc pod uwagę powyższe przykłady przedstawiamy szeroki wybór cokołów. Przy ich zastosowaniu otrzymujemy następujące wysokości płaszczyzny blatu roboczego:

- 830mm w tym 70mm cokołu i 40mm blatu

- 860mm w tym 100mm cokołu i 40mm blatu

- 910mm w tym 150mm cokołu i 40mm blatu

- 960mm w tym 200mm cokołu i 40mm blatu.

Podniesiona powierzchnia blatu w stosunku do podstawowej wysokości roboczej, to wysokość maxi. Przy zastosowaniu w szafkach dolnych dodatkowej szuflady zapewniamy jednocześnie więcej miejsca do przechowywania, jak i umożliwiamy swobodę korzystania z kuchni przez osoby o wysokim wzroście. Otrzymujemy wówczas:

- 974mm w tym 70mm cokołu i 40mm blatu

- 1004mm w tym 100mm cokołu i 40mm blatu

- 1054mm w tym 150mm cokołu i 40mm blatu

- 1104mm w tym 200mm cokołu i 40mm blatu

Mini wysokość: idealna do gotowania. Podczas gotowania, twoja wysokość robocza zależy od górnej krawędzi garnków i patelni. Z tego powodu obniżona płyta grzejna jest wysoce zalecana. Z zastosowaniem cokołów otrzymujemy wysokości robocze:

- 686mm 70mm cokołu i 40mm blatu

- 716mm 100mm cokołu i 40mm blatu

- 766mm 150mm cokołu i 40mm blatu

- 816mm 200mm cokołu i 40mm blatu

Blaty i oświetlenie

W naszej ofercie znajdą Państwo blaty kuchenne zarówno laminowane, kamienne, jak i z mas akrylowych. Grubość blatu laminowanego to standardowo 40mm. Jednak wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom Nobilia wzbogaciła swą ofertę o kolekcję blatów Slim Line przy oferowanej grubości 16mm oraz dekoracyjne blaty o grubości 100mm. Blaty granitowe oraz z mas akrylowych poddawane są szerszym obróbkom, więc możemy uzyskać dowolną grubość blatu kuchennego.

W stworzeniu przyjemnej i przytulnej atmosfery w kuchni pomaga nam prawidłowy dobór światła. To ono daje poczucie ciepła, bezpieczeństwa, napawa energią na cały dzień. Niezmiernie ważne jest jak najpełniejsze wykorzystanie w kuchni światła słonecznego. Jednak naturalne oświetlenie nie zawsze jest wystarczające. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy dni stają się krótkie i słotne, wspomóc musimy się sztucznym oświetleniem.

Pamiętać musimy, iż oświetlenie powinno mieć odpowiednie natężenie i barwę. Sugerujemy unikanie tradycyjnych świetlówek o zimnym odcieniu. Dają one wrażenie chłodu, sterylności i zmieniają kolory oświetlanych przedmiotów. W przypadku kuchni, gdzie barwa produktów służących do przygotowania potraw niejednokrotnie świadczy o ich jakości, mankament ten całkowicie dyskwalifikuje tego typu oświetlenie. Nowoczesne kuchnie, to pomieszczenia przestronne i o całkiem sporym metrażu. Tradycyjny sposób oświetlenia, polegający na montowaniu jednej, centralnie usytuowanej lampy, może okazać się niewystarczający. Charakterystyka pracy w kuchni, gdy najczęściej zwróceni jesteśmy tyłem do tak usytuowanego źródła światła, sprawia, że sami uniemożliwiamy prawidłowe doświetlenie blatu roboczego. Optymalnym rozwiązaniem w takich przypadkach jest oświetlenie punktowe. Do wyboru mamy lampy podwieszane, naścienne lub coraz popularniejsze, montowane w korpusie szafek wiszących lampy LED.

Kontynuuj czytanie

Niemieckie kuchnie, to nie tylko solidność i wysoka jakość produktów, ale także wyszukane dekory, które umożliwiają stworzenie oryginalnych projektów. Studio niemieckich mebli kuchennych Nobilia odznacza się nieszablonowym i świeżym podejściem do projektowania.

Pasja związana z aranżacją wnętrz oraz ciekawym designem stała się bodźcem do otwarcia salonów, w których uważnie wsłuchujemy się w Państwa oczekiwania. Nasza praca daje nam ogromną satysfakcję oraz pewność, że obraliśmy właściwy kierunek w projektowaniu kuchni na wymiar. Podczas spotkań jesteśmy otwarci na wszelkie Państwa pragnienia, które staramy się zrealizować we wnętrzach.

Obecnie kuchnia jest sercem domu, miejscem wspólnego spędzania czasu oraz podróży kulinarnych zainspirowanych wspomnieniami z wakacji. Meble kuchenne na zamówienie, to idealne rozwiązanie, by wykreować wnętrze dopasowane do osobowości domowników. Idealna kuchnia, to przestrzeń, w której każdy element współgra z naszą osobowością i temperamentem.

Dbając o Państwa czas i wygodę, stworzyliśmy dwa salony. Salon niemieckich mebli kuchennych Poznań i salon niemieckich mebli kuchennych Przeźmierowo, to miejsca pełne inspiracji, w których pragniemy zapoznań Państwa z pełną ofertą niemieckiej firmy Nobilia.

Serdecznie zapraszamy!

Masz pytania?
Zadzwoń lub napisz do nas!

Adres e-mial

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kontakt

T: 888 213 954
T: 795 063 972

Znajdz nas


Meble kuchenne Poznań, kuchnie Poznań, kuchnie na wymiar Poznań, meble kuchenne na zamówienie Poznań, Nobilia. Meble kuchenne Poznań, kuchnie Poznań, meble kuchenne na wymiar Poznań, projekty mebli kuchennych w Poznaniu.
Copyright © Art Design. All rights Reserved.